Waarom jouw sterrenbeeld NIET klopt …
over het verschil tussen een astrologisch teken en een astronomisch sterrenbeeld
Om de zoveel tijd verschijnt er een artikel in mainstream media waarin je leest dat je sterrenbeeld met grote waarschijnlijkheid ‘verkeerd’ is … en dat dit meteen ook het bewijs is dat astrologie zever in pakskes is. Ik begrijp de verontrusting, echt, maar ze is voor niets nodig, omdat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen een ASTROLOGISCH TEKEN en een ASTRONOMISCH STERRENBEELD. Het is geen sinecure om deze complexe materie neer te pennen op een 2D-vel papier, maar ik ga toch een poging ondernemen om het zo kort en bondig mogelijk uit te leggen. Stick with me …
😣 😣 😣 neeje neeje neeje … nie weer van da … zucht 😰 … hoeveel keer moet ik dit nog herhalen???
'N STUKJE TIJD vs. 'N STUKJE RUIMTE
Kort gezegd komt het hier op neer. Een Astrologisch Teken heeft NIETS, maar dan ook écht niets met afzonderlijke sterren, noch sterrenbeelden te maken. Het is niet meer dan een stukje TIJD van de jaarlijkse omloopbaan die onze aarde rond de zon trekt. Het vertegenwoordigt aards / grofstoffelijk / planetair bewustzijn, en het is seizoensgebonden. Er zijn twaalf astrologische seizoenen, ons beter bekend als de twaalf astrologische tekens. Twee spelers: de Aarde 🌍 en de Zon 🌞 en hun jaarlijkse onderlinge beweging. That’s it.
Afzonderlijke sterren en sterrenbeelden daarentegen situeren zich ruimtelijk voorbij ons zonnestelsel, en dus voorbij het aards / grofstoffelijk / planetair bewustzijn. Sterrenlicht is veel fijnstoffelijker en dus kosmischer van aard. Een verzameling van sterren vormt een Astronomisch Sterrenbeeld, en is niets meer dan een stukje RUIMTE. Het is ruimtegebonden. Er zijn in totaal 88 officiële astronomische sterrenbeelden 🔭 waarvan er dertien (twaalf + één: De Slangendrager/Ophiuchus, zie afbeelding hieronder) zich ruimtelijk gezien dus ‘achter’ de schijnbare zonnebaan (ecliptica) bevinden.
Een astrologisch teken vergelijken met een astronomisch sterrenbeeld is hetzelfde als appelen met peren te proberen vergelijken. Moeilijk dus. Het zijn twee polen van eenzelfde essentie waarbij de ene niet zonder de ander bestaat, en de ander niet zonder de ene. Net zoals Geest en Materie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is alleen de frekwentie waarop Geest (lees; Bewustzijn) trilt die verschilt. Naar mijn gevoel verhouden een astrologisch teken (en dus de astrologie) en een astronomisch sterrenbeeld (en dus de astronomie) zich tot elkaar op exact dezelfde manier als het lager zelf zich verhoudt tot het Hoger Zelf. Niet los of gescheiden van, maar in, door en met elkaar verweven bewegen ze zich voort doorheen het eeuwige ruimte-tijd continuum:
het lager zelf, ego, aardse persoonlijkheid, de 🍎 in de afbeelding hieronder - Astrologisch Teken
het hoger zelf, zielezelf, fijnstoffelijke zelf, de 🍐 in de afbeelding hieronder - Astronomisch Sterrenbeeld
Astrologische Tekens (links) vs. Astronomische Sterrenbeelden (rechts) - ZIELEBLOOT by Eva Van Havere ©
De scheiding tussen astronomie en astrologie is grondoorzaak nummer 1 van de huidige 'babylonische' spraakverwarring tussen een Astrologisch Teken en een Astronomisch Sterrenbeeld. De horoscoop die je leest in tijdschriften of mainstream media is dus NIET je sterrenbeeld, maar jouw Astrologisch Teken. En om nog vollediger én preciezer te zijn; jouw Astrologisch Zonneteken. Dat is de juiste benoeming van dat wat IS. En waarom juist jouw zonneteken? Omdat je zoveel meer bent dan jouw zonneteken alleen !!! Er zijn ook nog de maan, mercurius, venus, mars, jupiter, saturnus, uranus, neptunus, pluto, cheiron en nog ontelbaar veel andere asteroïden en hemellichamen die allemaal in één van de twaalf astrologische tekens kunnen gelezen worden.
‘n ASTROLOGISCH TEKEN - 'n stukje TIJD
Om te begrijpen wat een astrologisch teken precies is, hebben we slechts twee spelers nodig; de Aarde de Zon, en hun jaarlijkse onderlinge beweging tot elkaar. De aarde draait rond de zon en neemt daarvoor een jaar de ‚tijd’. Echter, vanuit de aarde gezien ‘lijkt’ het alsof het de zon is die voortbeweegt. Het ‘schijnbare’ jaarlijkse pad dat ze hierbij aflegt (een baan van 360°) is de zonnebaan, of de ecliptica. Je ziet, tot dusver geen sprake van sterren, noch sterrenbeelden. Zelfs niet in het verste sterrenlicht, buiten dan dat van onze eigen centrale en alles-leven-gevende ster, de zon.
De vier belangrijkste tijdingen of wendingen (jaargetijden of seizoenen) zijn:
het begin, de lente equinox (gelijke dag/nacht), 20-21 maart op 0° (daarom ook het lentepunt genoemd)
de zomerzonnewende, 21 juni, op 90° (ten opzichte van het lentepunt).
de herfstequinox (gelijke dag/nacht), 21 september, op 180° (tegenover het lentepunt)
de winterzonnewende, 21 december, op 270° (ten opzichte van het lentepunt)
Dit is de ecliptica verdeeld in vier sectoren, tijdzones, seizoenen, jaarwendingen of jaargetijden.
Neem dit nu een stapje verder, en verdeel de 360° ecliptica nu in twaalf gelijke sectoren, tijdingen of in mathematische taal ook wel booglengten genoemd. Dit is wat de Grieken als eersten deden. Zij registreerden heel minutieus de jaarlijkse aarde-zon-beweging en noemden deze twaalf tijdzones zonnemaanden of ook wel zonnehuizen; het denkbeeldige ‘huis’ waar de zon gedurende een bepaalde tijd van het jaar (een maand) in ‘verblijft’. Men had er ook voor kunnen kiezen deze twaalf zonnehuizen bijvoorbeeld te nummeren in romeinse cijfers (zoals een uurwerk), of te letteren naar de eerste twaalf letters van het alfabet, of nog een andere indeling … you name it.
Maar dat deden ze niet. Ze besloten de twaalf zonnehuizen te noemen naar de sterrenbeelden die zich TOEN (ca. 400 V.C.) ACHTER, verder in de ruimte dus, de ecliptica bevonden (zie afbeelding hieronder). Net zoals de fictieve sterrenhemel op de achtergrond van deze webpagina. Ze bevindt zich zichtbaar transparant op de achtergrond, maar is niet de tekstruimte zelf. Het zijn twee verschillende ‘lagen’, waarbij de ene ‘laag’ (de sterrenhemel) zich achter de andere ‘laag’ (tekstruimte) bevindt.
het eclipticavlak binnen de hemelruimte
DE TROPISCHE of de ASTROLOGISCHE ZODIAK
En zo kwam men tot wat men de TROPISCHE ZODIAK, bestaande uit twaalf astrologische TEKENS, is gaan noemen. Een mathematische indeling van de ecliptica (360°) in twaalf gelijke delen (30° elk), waarvan de eerste 30° genoemd werd naar het toenmalig erachter gelegen sterrenbeeld Aries, maar niet het sterrenbeeld zélf is!! Echter ... wat toen zo was, is vandaag niet meer. Zoals het artikel correct stelt, ligt vandaag achter het 0° lentepunt niet langer het sterrenbeeld Aries, maar het sterrenbeeld Pisces (wat een verwijzing is naar het Grotere Tijdperk van de Vissen, afgekort het Vissen-Tijdperk. Elk tijdperk duurt ongeveer 2.160 jr). Dit is het gevolg van het precessiefenomeen. Maar dat is weer een ander (complex) verhaal.
Zo gebeurde het dus dat de twaalf ‚zonnehuizen’ genoemd werden naar de twaalf erachter gelegen sterrenbeelden, maar dus NIET de sterrenbeelden zélf zijn. Het zijn de astrologische tekens geworden, en representeren een tijdsindeling van het zonnejaar in 12 gelijke astrologische zonnemaanden. Vertaald naar de 12 Astrologische TEKENS (of tropische zodiak) ziet dit er als volgt uit:
LENTE
0 - 30°: ram ♈️ in lineaire tijd van 21/3 tot 20/4
30° - 60°: stier ♉️ in lineaire tijd van 20/4 tot 21/5
60° - 90°: tweelingen ♊️ in lineaire tijd van 21/5 tot 21/6
ZOMER
90° - 120°: kreeft ♋️ in lineaire tijd van 21/6 tot 23/7
120° - 150°: leeuw ♌️ in lineaire tijd van 23/7 tot 23/8
150° - 180°: maagd ♍️ in lineaire tijd van 23/8 tot 23/9
HERFST
180° - 210°: weegschaal ♎️ in lineaire tijd van 23/9 tot 23/10
210° - 240°: schorpioen ♏️ in lineaire tijd van 23/10 tot 22/11
240° - 270°: boogschutter ♐️ in lineaire tijd van 22/11 tot 22/12
WINTER
270° - 300°: steenbok ♑️ in lineaire tijd van 22/12 tot 20/1
300° - 330°: waterman ♒️ in lineaire tijd van 20/1 tot 19/2
330° - 360°: vissen ♓️ in lineaire tijd van 19/2 tot 21/3
Astrologische Tekens (binnenring) tegen de achtergrond van de Astronomische Sterrenbeelden (buitenring) - ZIELEBLOOT by Eva Van Havere ©
Zelf gebruik ik de Latijnse naam wanneer ik het heb over de ware sterrenbeelden (Aries, Taurus, Gemini, etc.) en de Nederlandse vertaling (ram, stier, tweelingen, etc.) wanneer ik het heb over de astrologische tekens.
Conclusie
Je kan dus op je twee oorkes slapen dat je astrologisch zonneteken voor AL-Tijd jouw astrologisch zonneteken is, blijft en zal blijven. Toch voor wat betreft deze aardse tussenstop. Blijf dus gerust de horoscopen ‘in de boekskes’ lezen. Al is het maar voor de fun. Maar voel je op een bepaald moment dat je voorbij de boekskes astrologie wil groeien, klik dan vooral hier (gratis proefles).
Over de breuk tussen Astrologie en Astronomie
Wist je dat een moderne westerse astroloog helemaal niet werkt met sterren noch sterrenbeelden, maar wel met planeten en astrologische tekens? Een veel voorkomend, en ook wel ‘logisch’ misverstand omdat we bij astrologie als vanzelf denken aan 'sterren én planeten'. En dat was het ook. In den prille beginne … toen de babylonische priester-astronomen astrologie en astronomie nog als één ’kunst’ en ‘wetenschap’ (art-science) beoefenden. Zij waren zowel wetenschappers (astronoom) als betekenisgevers (astroloog) en lazen de zon, maan en planeten tegen de ACHTERGROND van de ware (astronomische) sterrenbeelden (buitenste blauwe cirkel in het filmpje hieronder).
Maar wat vroeger was, is niet meer. Sinds de Grieken, is er een loskoppeling met de ware sterrenhemel gebeurd, en is men de planeten op een compleet andere manier beginnen lezen. Niet meer op de ACHTERGROND van de ware sterrenbeelden, maar op de VOORGROND a.d.h.v. een mathematische indeling van het tropisch zonnejaar in twaalf gelijke delen, zijnde de twaalf ‘astrologische tekens’ zoals wij ze vandaag de dag kennen (binnenste gele cirkel in het filmpje, zie ook vorige snippets).
Dit betekende niet alleen de breuk tussen astronomie en astrologie, maar ook het ‘loskoppelen’ van de mens van zijn ware zielezelf (i.e. sterrenstof).
it’s written in the stars
werd ‘gedownsized’ naar
it’s written on the ecliptic
Iets wat zich tot op vandaag vertaalt in het continu door elkaar halen van de begrippen ‘sterrenbeeld’ (SB) en ‘astrologisch teken’ (AT), … Dit is zo ontzettend jammer, want dit maakt dat wat jij nog steeds ‘denkt’ jouw ‘sterrenbeeld’ te zijn, in werkelijkheid NIET jouw ‘sterrenbeeld’ (SB) is maar WEL jouw ‘astrologisch teken’ (AT). Of nog juister. Jouw ASTROLOGISCH ZONNETEKEN …
Ik denk dat anno 2025, temidden van een massaal planetair ontwaken, de tijd is gekomen om je hier (terug) van bewust te worden. Het is namelijk niet respectvol een appel een peer te (blijven) noemen … Bovendien is het onderscheid kennen tussen deze twee begrippen (SB en AT) de sleutel tot het begrijpen van het precessie fenomeen, de veranderende tijdperken, en nog veel meer ‘juicy stuff’… Dit alles en nog veel meer komt uitgebreid aan bod in ‘Jouw geboortehoroscoop stap voor stap ontbloot’, m.b. zelfstudiebundels STER of SUPERNOVA.
Er komt met grote zekerheid een tijd dat je gaat ontdekken dat jouw astrologisch zonneteken NIET overeenkomt met het ‘sterrenbeeld’ dat je altijd dacht te zijn. Waarom dat zo is, en wat dat te maken heeft met de precessie van het lentepunt doorheen de eeuwen heen, kom je te weten in ‘Jouw geboortehoroscoop stap voor stap ontbloot’ (m.b. zelfstudiebundels STER of SUPERNOVA).
R.I.P. versnipperd astrologie leren
LEVE astrologie leren VOOR HET LEVEN
met je Ziel mee, i.p.v. ertegen! 🙌
Geen idee hoe? Ik wel!